En toen wilde mijn zoon op rugby..

Een handleiding voor ouders van beginnende rugbyers en rugbysters

De insteek voor deze blog was om te vertellen wat je allemaal nodig hebt als je begint met rugbyen, maar misschien is een verhaal van een rugby moeder die werkelijk geen idee had wat rugby was iets herkenbaarder dan een lijstje met spullen die essentieel zijn. 

“Als je je zwemdiploma hebt gehaald, mag je een sport kiezen.” Dankzij een presentatie tijdens een sportdag op school werd dat dus rugby. Zoals gezegd had ik werkelijk geen enkel benul van deze sport, maar het feit dat het een teamsport en een buitensport is, was overtuigend genoeg. Dus togen we met zoonlief van 5 naar de eerste rugby training voor de guppen. Dat het de guppen waren en dat rugby wordt gespeeld in leeftijdsklassen heb ik pas na een paar weken geleerd. Dankzij een super enthousiaste coach en trainingen waarin spelenderwijs de basis elementen (gooien, vangen, vallen en weer opstaan) van rugby aan de allerkleinsten werd bijgebracht, was mijn zoon besmet met het rugby virus. Een bitje en gewone sportkleding was eigenlijk het enige wat hij nodig had.

De eerste wedstrijd volgde een jaar later. Eigenlijk is wedstrijd een groot woord voor de turven toernooien. Een kluit kinderen die allemaal de bal willen hebben en soms vergeten dat ze naar achteren moeten gooien in plaats van naar voren. Wedstrijden betekent club kleding, dus het eerste setje (broekje, sokken en shirt) en basic schoenen met plastic noppen werden aangeschaft. Bij iedere club is dit anders, maar meestal moet je de sokken en het broekje kopen en krijg je (tegen borg) een wedstrijdshirt. 

Langzaamaan leerde niet alleen zoonlief de regels van rugby, maar langs de lijn kreeg mijn rugby kennis ook een boost. Pas bij de Cubs werd het lastiger. Hooker, flanker, backs, conversie, de puntentelling, not rolling away; kortom ik was de weg kwijt. Gelukkig was er een WK rugby op tv waarin rustig de verschillende spelelementen werden uitgelegd. Ik was weer bij met de kennis en als men nu langs de lijn vroeg wat de stand was, kon ik eindelijk vertellen hoeveel het stond in plaats van “ze staan voor”. Niet alleen de spelregels werden duidelijk, maar ook de ongeschreven regels van rugby. Geen koffie halen in de kantine maar in het clubhuis, de ref heeft altijd gelijk ook al scoorde jouw zoon toch echt die afgekeurde try en we schreeuwen niet, maar we moedigen aan. 

De tweede zoon was inmiddels 5 jaar geworden en net zo fan van rugby als zijn broer. Toen de toernooitjes voor hem begonnen, startte de logistieke uitdaging op de zaterdagen voor ons (1 uit tegen Den Helder en de ander een toernooi in Den Bosch…). De wedstrijden bij de Cubs werden steeds fanatieker en intenser. Een gebroken vinger, bloedneuzen en andere blessures werden een jaarlijkse vaste prik. Als moeder zijnde moest ik hier eerlijk gezegd wel mijn weg in vinden. Toen ik het veld wilde oprennen met een zakdoek voor een heftige bloedneus van mijn puber “Zo niet cool mam!”, heb ik mij neergelegd bij het feit dat er nu eenmaal blessures kunnen ontstaan. 

Tien jaar later en twee hersenschuddingen, 6 gebroken vingers, een gebroken enkel en neus verder zijn beide zonen nog steeds fanatieke rugbyers en als trotse moeder mag ik zeggen dat ze het best goed doen. Als ze in oranje shirt het veld oplopen zijn alle gereden kilometers, leeggegeten koelkasten, kwijtgeraakte schoenen en vele blessures vergeten. Bovendien zijn de lessen van de guppen; vallen en weer opstaan en respect voor anderen niet alleen waardevol op het rugbyveld, maar ook in het echte leven. Ook positief; inmiddels snap ik alle regels (dus er is echt hoop voor iedere beginnende rugby moeder), al blijft die nieuwe 50:22 regel lastig..

De zoektocht naar rugby schoenen in Frankrijk en alleen online bij een Engelse winkel een All Blacks shirt kunnen bestellen heeft geleid tot een online en fysieke rugby winkel in Nederland. Manlief heeft samen met de oudste zoon een aantal jaren geleden Rugbymagazijn opgericht. Dat brengt mij weer op de reden van deze blog: Wat heb je nodig als je begint met rugby?  Een bitje is onmisbaar. Je zoon of dochter gaat er waarschijnlijk meer dan tien verliezen, dus een simpel bitje is voldoende. Tot een jaar of 7 is gewone sportkleding en basic schoenen met noppen prima, maar als ze ouder worden is een rugby shirt (gaat ook minder snel stuk), rugby sokken en een rugby broekje voor trainingen wel fijn. Een stormtop (houd je droog en warm tijdens trainingen) is een aanrader. En dan de schoenen: rugby schoenen zijn sterker dan voetbalschoenen en zorgen voor minder kans op blessures. Tot en met de mini’s is spelen op schoenen met plastic noppen verplicht, daarna mogen pas rugby schoenen met metalen noppen worden gedragen. Voor iedere positie is er wel een paar specifieke rugby schoenen, dus vraag gerust om advies.

Heb je andere vragen over rugby of wil je meer eerlijk advies, dan helpen wij graag! Want ook dat is rugby.

Rugbymoeder


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.